Gustav von Heidenstams skönhet på Hamneskär
På västkusten utgjorde Paternosterskären utanför Marstrand en ständig orokälla för de sjöfarande. Planerna på att bygga en fyr hade funnits länge och aktualiserades under 1750-talet. Först planerades en fyr ute i skärgården men ärendet drog ut på tiden och under 1770-talet ändrades planerna och fyren skulle istället byggas på Carlstens fästning.
År 1779 uppgjordes ritningar och kostnadsförslag av Carl Wijnblad och 1781 tändes den nya fyren uppe på fästningstornet. Med anledning av fästningens höjd räckte det med ett litet, runt torn av tegel med en invändig träkontruktion som bar upp en trälanternin krönt av ett klot, en spira och en vimpel.
Jonas Norberg, som tidigare konstruerat spegelapparaten i Korsö fyr, skapade här världens första roterande spegelapparat. Den bestod av sex speglar med lika många lampor som drogs runt av ett urverk. Som lysämne till lamporna användes silltran.
På grund av att dimma och lågt liggande moln ibland skymde fyrljusetsläcktes fyren på Carlstens fästning och tornet togs ner. En ny fyr planerades på Hamneskär/Paternosterskären.
Paternosterskären utanför Marstrand har i alla tider av sjöfarande betraktats som mycket riskfyllda. Namnet "Pater Noster" , som betyder "Fader Vår" , kan ha sitt ursprung i de böner som sjöfarande bad till Gud för att klara dessa skär och bôar.
Kungliga brev från början av 1700-talet talar om behovet av en fyr i dessa farvatten. Eftersom fyrplatsen på Carlstens fästning inte höll måttet fick "Heidenstammaren" Pater Noster sin plats på Hamneskär.
Pater Noster ligger på öns nordvästsida och i direkt anslutning finns en fd fotogenbod och ett mistsignaleringshus. Fyrtornet uppfördes under tiden 13 juli till 9 september 1868. |